Meditation for nybegyndere
Har du lyst til at begynde at meditere? Her er en guide til dig som er nybegynder.
Kategori
Træning og træningstips
SÅDAN MEDITERER DU
Find et behageligt sted du kan sidde i nogle minutter uden forstyrrelser.
Sid behageligt med ret ryg, og uden at læne dig ind til væggen. Du kan sidde på en pude eller lignede for bedre komfort.
Luk dine øjne og fokuser på dit indre. Det kan være svært at vide hvad det vil sige at fokusere indad, men det er ikke nødvendigt at gøre det vanskeligere end det er. Det handler om at lukke af for alt der er udenfor, og forsøge at finde ro. Her giver du dig selv et par minutter til at finde ud af, hvordan din krop har det, og hvor dine tanker fører dig hen.
Fokusér din opmærksomhed: føler du dig stresset, har du ondt i kroppen? Når man giver sig selv lov til at føle efter, kan man pludselig opdage at skuldrene sidder lidt højt og er lidt spændte. Tænk over hvordan du føler, kan du finde roen eller er det vanskeligt at finde den? Intet er rigtigt eller forkert, her skal du blot finde ud af hvordan DU føler.
Når du er færdig med meditationen, kan du roligt gå tilbage til dagens opgaver og aktiviteter.
GODE RÅD NÅR DU MEDITERER:
Det er ikke usædvanligt at føle sig lidt frustreret og forvirret, når du begynder at meditere. Vi har samlet nogle gode råd, til at hjælpe dig godt i gang:
TRÆTHED
Når du starter med meditation, kan det være svært at finde balancen mellem fokus og afslapning. Du kan føle dig træt og falde i søvn undervejs. Tag det med ro, det er ikke fordi du er dårlig til at meditere. Det kan være at din krop er træt, og at du faktisk bare trænger til søvn.
For at undgå at falde i søvn kan siddestillingen hjælpe dig. Se punkt 2 ovenfor - sid behageligt, men vær opmærksom. Læg dig ikke ned, da det vil gøre det nemmere at falde i søvn. Hvis siddestillingen ikke hjælper dig, kan du starte med gående meditation eller tænke over hvornår på døgnet du mediterer. Hvis du stadig har problemer med træthed, kan morgenyoga være perfekt for dig.
TANKERNE FLYVER
Hjernen er skabt til at tænke, så det er præcis hvad den gør. Lad tankerne flyve! Det betyder ikke, at du ikke mediterer rigtigt. Meditation vil nemlig hjælpe dig til, at blive bevidst og opmærksom på hvad du tænker, hvor tankerne flyver hen og hvordan det påvirker dig, din krop og din dag.
Meditation vil gradvist hjælpe dig med at se dig selv og dit tænkemønster. Når du sidder og tankerne kommer: observér dem, tillad dem og fokuser din opmærksomhed på at trække vejret roligt uanset hvilke tanker som kommer.
UBEHAG
At føle ubehag i kroppen er meget almindeligt under meditation. Det kan hjælpe at justere siddestillingen eller måske, at have en pude at sidde på eller til at aflaste knæene. Men det er også helt naturligt, at du bliver opmærksom på din krop både på godt og ondt, når du får ro på tankerne og vender opmærksomheden indenad. Du vil helt naturligt blive mere opmærksom på både større og mindre ubehag.
Hvis du oplever smerter eller ubehag når du sidder, så vend din opmærksomhed mod dine følelser. Hvordan føles det og hvor mærker du det? Vend opmærksomheden mod din krop, og se om det mindsker følelsen af ubehag eller irritation. Hvis ikke, er det stadig en rigtig god øvelse at give sig selv tid til at mærke efter hvordan du har det. Man bruger ofte en masse tid på at spørge andre hvordan de har det, men hvornår har du sidst stillet dig selv samme spørgsmål?
God meditation!