Hvorfor er det godt med mobilitetstræning?
Kan du nå gulvet med hænderne, mens dine ben er strakte eller siger din krop fra allerede i knæhøjde? Dét, at sidde stille for længe er dårligt nyt for vores mobilitet i kroppen – læs mere om, hvorfor du bør strække ud hver dag!
Kategori
Træning og træningstips
At sidde stille kan give stive muskler, dårlig kropsholdning og være en belastning for ryggen. At træne bevægelighed/mobilitet giver dig en krop, der kan klare hverdagens bevægelser bedre, og du mindsker chancen for ryg-, nakke-og skulderproblemer. Derudover vil mobilitetstræning bidrage til, at du opnår bedre teknik i styrkeøvelser, fordi du får et bedre bevægelsesområde.
Hvad er god mobilitet?
Vi har så mange muskler der aktivt bøjer og strækker leddene, som vi er afhængige af for at kunne bevæge os. Knæleddet gør, at du kan bevæge benet, albueleddet gør, at du kan bevæge armen og hofteleddet gør, at du kan bevæge benet frem, tilbage, fra side til side. Er du stiv i disse led, medfører det ikke bare til mindre bevægelighed, det medfører også til, at du får mindre stabilitet og balance.
Bevægelighed handler om evnen til at bevæge ét eller flere led. Det handler altså om at kunne bevæge sig uden smerter.
Begrebet bevægelighedstræning, også kaldet mobilitetstræning eller stretching, omfatter normalt alle former for udstrækningsøvelser, der man enten arbejder statisk eller dynamisk med musklen, for at strække den til det yderste og dermed øge bevægeligheden.
God bevægelighed i kroppen gør, at hverdagsaktiviteter kan udføres nemmere og uden smerter.
Læs også: Den ultimative guide til yoga
HVORFOR BLIVER VI STIVE?
Det findes flere årsager til, at vi bliver stive i kroppen. Før du begynder med bevægelighedstræning, er det smart at undersøge, hvad årsagen er. Alder har en indvirkning på bevægeligheden, da vi med årene får mere bindevæv rundt om musklerne. Men der findes andre faktorer, som ofte har en betydeligt større indvirkning, såsom inaktivitet eller ustabilitet.
At være inaktiv betyder, at du ikke bruger musklerne tilstrækkeligt, som igen medfører, at du mister styrke og bevægelighed. Ustabilitet betyder, at kroppen oplever, at du er ustabil i et område, og vil beskytte dette området ved at stramme op og kompensere med en anden muskel.
Med udgangspunkt i disse faktorer virker det ikke altid ‘bare’ at træne bevægelighed og tro, at du vil blive mere bevægelig. Du bliver nød til at gøre noget ved passiviteten og/eller ustabiliteten, da din krop ellers ikke vil slippe spændingerne.
Den største årsag til dårlig mobilitet er mangel på bevægelse. Man kan derfor sige, at mobilitetstræning er endnu vigtigere for dem, der ikke træner.
3 tips til at øge mobiliteten i hverdagen
Tilbring tid i den position du vil være mere bevægelig i. Ønsker du for eksempel at øge mobiliteten i en squat, burde du bruge tid på at sidde i en squat.
Hvis du ønsker at forbedre mobiliteten, anbefaler vi at gøre det ofte. Du vil højst sandsynlig opnå bedre fremgang ved at arbejde med mobiliteten i 10 minutter, seks dage om ugen, end 60 minutter én dag om ugen.
Træn styrke! Mange har en opfattelse af, at styrketræning gør dig mere stiv i kroppen. Dette er ikke nødvendigvis sandt. Ved at træne øvelser med et stort bevægelsesområde, vil styrketræning kunne bidrage til øget bevægelighed.