Hvad er korrekt løbeteknik?
I takt med den øgede interesse for løb, får vi rigtig mange råd om, hvordan vi skal løbe, og hvilke sko vi bør bruge for at undgå skader og blive bedre løbere.
Kategori
Træning og træningstips
Men løsningerne er ofte meget forenklede og mere rettet mod at tilpasse udstyret i stedet for træningen, mener Tobias Rollne, personlig træner i SATS og specialist i idrætsmedicin. Her forklarer han nogle almindelige begreber forbundet med løb.
PRONATION OG SKO
En vis grad af pronation (indadvendt vridning) er helt naturlig og er fodens måde at dæmpe stød på. Graden af pronation kommer an på fodens fleksibilitet og styrke i fod og læg. Når fod kanten falder udover det normale kaldes det overpronation. Det er relativt ualmindeligt og ses mest hos ældre med tydelige ændringer i leddene eller hos generelt overaktive personer.
På samme måde som benstyrken påvirker knæleddets funktion, stabiliserer læggen og fodens muskulatur fodkant og fodbue. En nybegynder har altså en noget øget pronation. Når man starter med løbetræning, forbedres styrken i læggene og graden af pronation reduceres.
En pronationsdæmpende sko har tykkere såle og er tungere end en neutral sko. Problemet er, at en sådan sko forhindrer fodens normale biomekanik, og så forbedres lægstyrken ikke i samme udstrækning som med en neutral sko. Dem der overpronerer og får symptomer ved løb kan have stor nytte af en stabil sko med støtte for fodbuen, som har mistet sin funktion.
Men at diagnocere nybegyndere med relativt normal pronation og svag muskulatur som overpronerer, og anbefale en pronationsdæmpende sko er at gøre dem en bjørnetjeneste.
LØBEFØLELSE
En let sko med tynde såle giver oftere en bedre løbefølelse. Hvad det handler om er, hvor god jordkontakt skoen formidler. Hvert skridt giver information til rygmarven om underlaget og kroppens position.
God information fra underlaget giver automatisk bedre kropsholdning og et mere effektivt løbeskridt. Fra det perspektiv skal man opveje nytten af en mere stabil sko mod en neutral sko med bedre løbefølelse.
LØBESKRIDTET
Akkurat som vi har forskellig kropsbygning, har vi alle vores unikke løbestil. Den påvirkes og tilpasses efter hastighed, underlag, terræn, sko, træningsniveau, erfaring og hvor træt du er.
Vores naturlige måde at løbe på fremgår ved løb på ujævnt underlag i skov og på mark. Foden sættes i med forreste del af foden og mellemfoden mens hælen er cirka en centimeter over jorden. På denne måde har vi mulighed for at kompensere for ujævnheder i underlaget og holde balancen.
Det er effektivt og skånsomt på grund af en naturlig støddæmpning, hvor energi lagres i elastiske strukturer i fod og læg og tilbageføres ved afsættelsen samtidig som stødbelastningen på underbenet reduceres.
Løb på asfalt medfører et længere skridt, hvor hælen møder underlaget foran kroppen. Den teknik fungerer godt for mange, men har ikke samme fordel som at lande på den forreste del af foden, da den indebærer en vis bremsning.
Der findes forskellige måder at lære at løbe med en mere aktiv løbestil; løb i bakker og terræn, koordinationsøvelser og hastighedstræning.
Nysgerrig på hvordan du kan træne løb og kondition? Vi har gjort det nemt for dig, der elsker konditionstræning, og har samlet mange af vores træningstilbud til dig der ønsker at forbedre konditionen.