Sådan kommer du af med sukkertrangen
Er du ofte lækkersulten og har svært ved at modstå fristelser i butikken eller i kaffepausen? Du er langt fra den eneste. Men hvad er årsagen, og hvad kan du gøre ved det?
Kategori
Opskrifter
Som diætist møder jeg mange klienter, som kæmper med at modstå sukkertrangen - hver dag. Det første jeg gør, er at kortlægge, hvad personen spiser og det følger næsten altid samme mønster. Men hvorfor bliver du lækkersulten, og hvad kan du gøre ved det?
1. Fjern de søde sager
Fødevarer med tilsat sukker eller sødemiddel kan gøre, at du bliver vant til altid at skulle have aromatiserede fødevarer. Vælg derfor altid naturlige mejeriprodukter og usødet brød og müsli. De første dage kan naturlige produkter virke kedelige, men du kommer til at vænne dig til smagen og vil tværtimod synes, at aromatiserede produkter er væmmelige.
2. Spis fiberrige kulhydrater
En kost med meget få kulhydrater kan gøre, at kroppen begynder at skrige efter sukker. Glukose er kroppens primære energikilde, og vi er skabt til at spise kulhydrater. Kroppen kan i en vis udstrækning omdanne aminosyrer (protein) og triglycerider (fedt) til glukose, men en meget kulhydratfattig kost er ikke godt for en række funktioner i kroppen. Behold fiberrige kulhydrater som f.eks. fuldkornsprodukter, rodfrugter, bælgfrugter og frugt.
3. Sov!
Søvnmangel gør os mere sultne og vilde efter hurtige kulhydrater. Når vi er trætte, vil kroppen have lettilgængelig energi og fødevarer, der indeholder sukker. Alene det at vide dette kan gøre, at du håndterer sukkertrangen bedre, når du har haft en anstrengende nat. Tænk på, hvordan søvnen kan blive bedre. Kan du gå til ro lidt tidligere? Lægge mobilen og tabletten fra dig? Måske forsøge at gå i seng tidligere, hvis du bliver vækket af børn om natten?
4. Bevæg dig - hver dag!
Mangel på fysisk aktivitet kan også gøre dig mere lækkersulten. Træn regelmæssigt for at få et stabilt blodsukker. Du bliver også i højere grad sulten efter "rigtig" mad, når du træner. Sørg for at få pulsen op i løbet af dagen. Al bevægelse tæller med - tag trappen, gå en powerwalk og lav pausegymnastik regelmæssigt i løbet af dagen.
5. Drik vand, kaffe eller te
Hvis man drikker for lidt vand, kan kroppen signalere sult og lækkersult. Prøv derfor at drikke et glas vand, inden du falder for fristelsen. Måske kan du tilsætte agurk eller citron til vandet. Danskvand kan også virke mere spændende end vand fra hanen. En kop kaffe eller te kan også væk nok til at tilfredsstille lækkersulten.
6. Beslut dig i forvejen
Hvis du hele tiden bliver tilbudt noget sødt på arbejdet, hjemme eller hos venner, kan det være svært hele tiden af stå imod. Vores sociale miljø påvirker os mere end vi tror. Her kan det være godt at beslutte sig i forvejen. For eksempel at du kun spiser søde sager i weekenden i en rimelig mængde. Så behøver du ikke hver dag tage stilling til, om du skal unde sig selv den der bolle.
7. Tyg tyggegummi
Hvis du absolut vil have noget sødt, kan du tage et stykke sukkerfrit tyggegummi. Det holder længe, indeholder ingen kalorier og er godt for tænderne.
8. Børst tænder
Der er vel ingen, der har lyst til at spise noget lige efter, at man har børstet tænder?
9. Spis noget gavnligt
Det er måske tid til et mellemmåltid, hvis det er nogle timer siden, du spiste? Spis gerne groft rugbrød med ost og kalkun eller et æg. Et stykke frugt kan også være et godt alternativ. Min personlige favorit er grapefrugt - at spise noget bittert kan gøre underværker for sukkertrangen.
10. Gør noget andet
Du er måske vant til at spise søde sager og har bare brug for at bryde vanen. Det bedste er at erstatte vanen med noget andet. Hvis du spiste for mindre end to timer siden, behøver du formodentlig ikke spise noget endnu. Du kan måske ringe til en ven, spille på et instrument, gøre rent eller gå en tur?
Prøv dig frem for at se, hvad der fungerer for dig. Du kan godt!