Hvorfor er sukker usundt?
Alle ved, at vi ikke skal spise for meget sukker. Helst ikke i det hele taget. Men hvorfor er sukker så usundt? Og er det virkelig så usundt, som vi tror? SATS’ ekspert i kostvejledning fortæller om forskningen.
Kategori
Opskrifter
Hvad er sukker?
Det er først og fremmest raffineret sukker, vi tænker på, når vi taler om sukker. Det sukker, eller sakkarose som det egentlig hedder, består af glukose og fruktose. Glukose er nødvendig for hjernens funktion, mens fruktose ikke er et stof, vi har brug for. Kæder af glukosemolekyler danner stivelse, som findes i blandt andet brød og kartofler.
Vi behøver derfor ikke at spise raffineret sukker for at få den livsvigtige glukose. Kartofler og brød indeholder også vitaminer og mineraler, mens raffineret sukker ikke indeholder næring i det hele taget.
Fruktose er værst
Store mængder fruktose, sammen med et højt energiindtag gør, at fedt lagres i leveren. Fruktose findes både som bestanddel i sakkarose (normalt hvidt sukker), i frugt og som sødemiddel. Fruktosen som er i frugt, behøver vi ikke at være bange for. Delvist fordi det er svært at få i for store mængder ved at spise almindelig frugt, og delvis fordi frugt også indeholder en mængde andre næringsstoffer.
Frugt er derfor sundt, og det er først og fremmest i juice, at sukkerindholdet bliver for højt. Spis derfor helst frugten hel.
Hvorfor er sukker usundt?
Sukker indeholder mange kalorier, men ingen næringsstoffer. Kost der indeholder meget sukker, kan derfor føre til både overvægt og fejlernæring. Overvægt øger chancen for en række sygdomme såsom hjerte- og karsygdomme, diabetes type II og kræft.
Det er altså overvægt, uanset om den kommer fra et højt sukkerindtag eller store portioner generelt, som fører til disse sygdomme, ikke selve sukkeret.
Et regelmæssigt indtag af sukker øger også chancen for kræft. Drikke som er sødet med sukker, som for eksempel sodavand og saft, øger chancen for diabetes type II ved indtag fra 0,8 liter om ugen.
Hvor meget sukker kan vi spise?
Det anbefales, at maks. 10 % af kalorierne bør komme fra tilsat sukker. Mere end det, fører til øget risiko for karies, overvægt og fejlernæring. Indtaget må derimod gerne komme helt ned på nul. Vi får tilsat sukker i madvarer såsom sødet yoghurt, morgenmadsblandinger og ketchup, men den absolut største kilde til sukker er fra madvarer, som vi ved indeholder meget sukker. Sodavand, kager og slik er derfor noget, vi bør undgå at spise.
Planlæg indtaget til lørdagskost, og undgå uplanlagt sukkerindtag, når sødetrangen slår til. Forebyg sødtrang ved at spise dig mæt i sund mad til morgenmad, frokost, aftensmad og mellemmåltider.